Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vegetariánství aneb čím nahradit maso

"Zvířata jsou moji přátelé a já své přátele nejím!" G.B.Shaw

 

Čím nahradit maso?

 

Tvrdilo se, že pokud si chceme udržet svalovou schránku silnou a tělo správně a zdravě fungující, je nutné konzumovat maso. Tento mýtus je naštěstí dnešními vědci uveden na takovou míru, kdy se už uznává, že i rostlinné bílkoviny dovedou nahradit maso.

Tofu, tempeh, seitan a další nenahradí chuťově maso. A ani to nemají v plánu, ale jsou plnohodnotnou bílkovinovou náhradou za maso.

Vždy tady budou dva tábory, jeden pro konzumaci masa a druhý zaměřený spíše na snižování konzumace masa.  Faktem je, že pokud se masa jí velké množství (stačí denně i více jak 300 g), pak dochází ke kumulaci ve střevech, ke vzniku velkého množství toxických metabolitů a celkové vyčerpávání organismu během trávení. Maso se komplikovaně rozkládá v našem trávicím traktu po dobu až 6-9 hodin někdy i více. Rostlinné bílkoviny jako sojové deriváty (tofu, tempeh), luštěniny (čočka, cizrna, fazole), ořechy a zrna jsou lehce stravitelné, nezatěžují tělo a dodávají kvalitní bílkoviny. Rostlinné bílkoviny nemají anabolický (růstový) efekt, mají antikatabolický (ochraňující naší svalovou hmotu). Pokud nejsme kulturisti, svalový nárůst není potřeba. Ale vše je otázkou pohledu.

Průměrný Čech zkonzumuje kolem 85 kg masa za rok. Nejvíce je oblíbené vepřové maso, drůbeží hlavně kuřecí a následuje hovězí. Konzumace kuřecího masa stoupla za posledních deset let dvojnásobně a za posledních 60 let 13násobně na dnešních cca 27 kg za rok.

Česká republika je první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Lékaři se shodují, že jeden z obrovských vlivů je nadměrná konzumace masa, živočišných tuků a nedostatku vlákniny (ovoce, zelenina, zrna) ve stravě. Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorem po rakovině plic u mužů a rakoviny prsu u žen.

Abychom si to shrnuli, tady je menší seznam potravin, které mohou nahrazovat maso:

 

  • Goody Foody je společnost, která představuje řadu bezmasých výrobků, které zpestří Váš jídelníček.  Jsou rostlinného původu, svým vzhledem připomínají masové výrobky.

Jsou ochuceny přírodními kořeními, extrakty a ochucovadly bez použití konzervačních látek a syntetických barev. Přirozeně neobsahují cholesterol.

  • Dále je dobré, když svou stravu rozšíříte o větší množství ovoce a zeleniny. Především luštěniny, mléčné a sójové výrobky, vejci a droždí obsahují důležitýá vitamín B12, který při úplném odstranění masa z jídelníčku tělu schází. 

Nezapomeňte ani na vitamin D, zvláště pak v období zimy, kdy se potýkáte s nedostatkem slunečního svitu, ideálně v kombinaci s vápníkem. Ten se ve větší míře nachází v mléčných výrobcích, máku, ořeších, sóje a luštěninách.

Červené maso je důležitým zdrojem železa, jež působí proti chudokrevnosti, nahradit jej alespoň částečně může proso a pšeničné klíčky, pohanka a žloutek. (Já, Aneta, musím ještě navíc držet bezlepkovou dietu, takže je to trochu horší, ale jde to vše nahradit ;) )

Tím to bohužel nekončí. Ještě je potřeba dodat organismu zinek, který se nachází v celozrnném pečivu, čočce, fazolích, sóje a ovesných vločkách. A jod, jenž se skrývá v sýrech, tvarohu, brokolici, pórku a v žampionech. Neměl by chybět ani selen, obsahuje jej například sójové maso, kiwi a para ořechy. A v neposlední řadě se doporučuje zvýšit příjem kyseliny linoleové. Jejím zdrojem je lněné semínko, lněný, řepkový a sójový olej.

Omezení nebo celkové vyloučení živočišných bílkovin ze stravy je zapotřebí chytře nahradit jiným způsobem. Jednou z variant může být pravidelné užívání mladého ječmenu. Kromě řady vitaminů a minerálních látek obsahuje široké spektrum esenciálních aminokyselin - alanin, methionin, arginin, fenylalanin, prolin, serin, glycin, threonin, histidin, tyrosin, isoleucin, valin, leucin, lysin.

 

 

Alternativní způsoby stravování:

Buddhistické vegetariánství - podle přikázání „nezabíjet“ se nejí maso, někdy se vylučují i potraviny s charakteristickou vůní, jako je cibule a česnek či pažitka

„Jain“ vegetariánství - zahrnuje mléčné výrobky, ale vylučuje vejce a med, stejně jako kořenovou zeleninu

Ovolakto- nebo laktoovovegetariánství -zahrnuje mléčné výrobky, vejce, mléko a med Veganství - vylučuje veškeré maso, mléko, vejce, med, rafinované potraviny včetně bílého cukru

„Raw“ veganství (syrová strava) - obsahuje pouze ořechy, semena, čerstvé ovoce a zeleninu, jež mohou být vařeny jen do určité teploty

Samozřejmě, když se řekne vegetariánství, tak se myslí nejedení masa, ale toto pro zajímavost a i vlastně další druh "diet" ;)

 

 

Je jasné, že my vás do ničeho netlačíme, nechceme, abyste přestali jíst maso, my jen nemáme rády ty obtloustlé lidi, kteří si za tloušťku mohou sami-celý den se cpou nevím čím vší včetně klobás a různého masa. Zabijačky pro potěšení každý druhý den... Zamyslete se nad tím ;)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie


Mail list




Archiv

Kalendář
<< srpen / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 29822
Měsíc: 418
Den: 18