Vánoční čas aneb trápení kaprů
Pouštění kaprů zpět do řeky/rybníku atd.:
Spousta lidí si stále myslí, že udělá dobrý skutek, když si koupí živého kapra, nejhůře ho ještě nechá pár dní doma ve vaně a poté ho společně s rodinou jako velkou show pustí zpět do vody v přírodě. Nikdo si však již neuvědomuje, že se kapr velni trápí, po vypuštění pomalu a bolestivě umírá. Chlorovaná voda, spálené žábry, oděrky a potrhané ploutve....
Kapři jsou odloveni na podzim - v době, kdy si ještě nenashromáždili dostatek tuku na přežití v chladné části roku bez potravy. Navíc část tuku mohou i ztratit, protože se nechávají před prodejem vyhladovět, aby se jim vyčistila střeva. Ne každému chutná tučné rybí maso se svým charakteristickým pachem a chutí. Proto kapři při eventuálním vypuštění nemají dost energie na přežití chladné zimy. Navíc v zimě potravu většinou stejně nenajdou a pokud ji už najdou, pak ji jako studenokrevní pomaleji tráví. Stres z manipulace a cizího prostředí při odchytu, převozu a prodeji také sebere část energie a na kondici nepřidá. Manipulací je často porušena či setřena jejich ochranná vrstvička těla, tvořená slizem. Toto riziko nastává hlavně u „naháčů“ (kaprů bez šupin). Také i menší poranění během manipulace stačí, aby byli kapři vystaveni většímu riziku infekce. Takovýto kapr bez tukových zásob, zbavený slizu, s malými poraněními, bez zdroje potravy, v zimě, ve stresu a v cizím prostředí většinou dlouhodobě nepřežije. Dobrosrdečný zachránce tedy kapru daruje svobodu, nikoliv však život.
Prosím, rozmyslete si, jestli chcete být člověkem s tradicí-ale zároveň i nelítostným zabijákem a nebo jestli se radši obejdete bez kapra koupeného ve městě (v Praze) v kádích s vodou, kde kapři také velmi trpí. Když už si ho koupíte, prosím vás nepouštějte ho, prosím!